fbpx

Az idei aszályos év is megmutatta, hogy mennyire fontos a talaj tápanyag-utánpótlásának biztosítása. A mezőgazdaság megújításának egyik kulcsa pedig a drónos technológia, amelyet Magyarországon az ISM Technology Kft. egy meglepő alapanyag felhasználásával alkalmaz.

Ne a növényt, hanem a talajt etesd – a holland mondást vallja Kovács László, az ISM Technology stratégiai és fejlesztési igazgatója is. A cég drónos permetezéssel igyekszik megújítani a tápanyagpótlást, a technológia alapját pedig egy szokatlan összetevő adta:

a csirketoll

A veszélyes hulladéknak számító termékből, aminosav-technológiával előállított anyag permetezése már a drónok használata miatt is hozzájárul a nagyobb termésmennyiséghez, hiszen megszűnik a termények egy részét érő taposási kár. A drón azonban önmagában csak egy eszköz – mondja Kovács László – az igazi értéket a talaj „etetésére” alkalmatlan műtrágyával szemben az ISM Tech által alkalmazott, szerves alapú táplálás adja.

A cég előtt álló nagy feladat az, hogy a gazdákat is meggyőzze az innovációról. Az uniós elvárások is a műtrágya-felhasználás csökkentését szorgalmazzák, de az idei aszályos év is megmutatta, mennyire fontos új módon gondolkozni a növények és az egyre rosszabb állapotban levő talaj táplálásáról – vallja Kovács László.

A cikk első megjelenése itt érhető el!