fbpx

Az aminosavaknak nem csak az emberi testben van fontos szerepe. A talaj „működésére” és a növények fejlődésére is jelentős hatással vannak. Ezt fogjuk most részletesen bemutatni.

A növényekben az aminosavaknak kettős jelentősége van. Egyrészt segíti a gyökérzet növekedését, mint növekedési hormon, így a növény a talaj mélyebb rétegeiből is fel fogja tudni venni a tápanyagot és csapadékhiány esetén jobban ellen fog állni az aszály okozta hatásoknak. Fontos, hogy az őszi vetésű búza vagy repce gyökérzetének mélyülése elsősorban ősszel fog bekövetkezni. Fontos figyelembe venni azt, hogy a mély gyökérzetre nem biztos, hogy ősszel lesz szüksége, hanem majd csak következő tavasszal. De ha ősszel nem gondoskodunk a növényről, akkor tavasszal már foghatjuk a fejünket. Tavasszal sokat nem fogunk tudni tenni azért, hogy mély és tápanyagot felvevő gyökérzet legyen. 

A növekedési hatásfokozáson kívül a másik fontos tulajdonsága az aminosavaknak, hogy a tápanyagot magához tudják kötni. Hasonló működése van a huminsavaknak is, így érdemes közösen használni a növényzet erősítésére. Önmagában az aminosavak és a huminsavak használata viszont nem lesz elegendő, hogy növényünk erős és időjárás tűrő legyen. Ahhoz, hogy már most ősszel meg tudjuk alapozni a jövő évi biztos és bőséges termés, már most szükség van megfelelő tápanyagok bejuttatása a növényzetbe. 

Ehhez érdemes lombon keresztüli ható tápanyag mix alkalmazását választani. Kritikus szempont a kezelés időzítésénél az, hogy most ősszel a kikelt búza és a repce lombozata viszonylag kicsi. Sok gazda úgy gondolja, hogy ilyenkor a lombtrágya nem fog hasznosulni. Ez részben igaz mert a kijuttatott lombtrágya csak egy része jut a lombra, de ami lejut a felszínre az később az is hatást fog kifejteni, mivel a gyökerzeten keresztül is be fog jutni a növénybe. Viszont hogyha nem juttatjuk ki időben a tápanyagot, hanem várunk a nagyobb lombozatra, akkor el fog késni a segítség. Tehát a növénynek szüksége van a megfelelő tápanyagokra most, hogy felkészüljön a jövő évre.

Éppen ezért most a lombon keresztül tudjuk a lehető leggyorsabban megadni a megfelelő tápanyagokat a növényeinknek. Ezért is szükséges, hogy „tápanyag mixet” használjunk, hogy a megfelelő arányban kerüljön mikro és makro elem egyaránt az amino- és huminsavakkal együtt a növényzetbe. Az aminosav és a huminsav pedig magához köti a tápanyagokat, ilyen módon segítve a növény megfelelő fejlődését és a tápanyagok megfelelő ütemben való felhasználását. 

Miért a Rokohumint javasoljuk
lombon keresztüli kijuttatásra? 

A sikerhez elengedhetetlen a Rokohumin komplexitása. Tartalmaz huminsavat és aminosavat, ezeknek tápanyagszálitó szerepe is van. Az aminosavak pedig a fehérjék építőelemei. Ezáltal gyors fejlődést tesz lehetővé, ami a telelés előtt kifejezetten fontos. Valamint van makroelem is benne, mint nitrogén, foszfor és kálium, és mikroelemeket. Ez a koktél jól kielégíti a növény igényeit, ezekben a korai fejlődési időszakokban. 

Milyen módon juttassunk ki
őszi időszakban?

Amennyiben ki akarja juttatni a Rokohumin folyékony szerves lombtrágyát érdemes megvizsgálni a jelenlegi állapotát a földeknek. Gondoljon bele abba, hogy most csapadékos időjárás van és a talaj sok helyen sáros. Kijuttathatja a Rokohumint szántóföldi permetezővel, traktorral vagy hidassal is, vagy választhatja a permetező drónt is. 

Amennyiben a klasszikus kijuttatást választja, akkor számolni kell a taposási kárral, ami lehet hogy nem teszi tönkre sem a búzát sem a repcét (most még), de a talajainkat tisztességesen tömöríti. Ezért javasoljuk a drónos kijuttatás. Ráadásul, a drónos kijuttatás kis lémennyiséggel történik. 

A másik előnye a drónnal való kijuttatásnak, hogy nem nagyobb a fajlagos költsége a klasszikus kijuttatási módokhoz képest. Főleg a mostani üzemanyag árak tükrében érdemes mérlegelni még a kijuttatás tekintetében. És ne feledje, a permetező drónok körüli vihar nem a tápanyag-kijuttatásról, hanem a növényvédő szerekről szól.

Összefoglalva az eddigieket fontos, hogy már most ősszel is gondoskodjunk a növényeinkről. Készítsük fel a telelésre és a tavaszi növekedésre egyaránt. Ehhez megfelelő arányban kell mikro, makro elemeket és aminosavakat is biztosítani a növénynek. A lombtrágya használata előnyös, mert azonnal tápanyaghoz jut a növény a levelein keresztül. Ezen felül a földbe jutó lombtrágya később felhasználásra kerül a növény gyökérzetén keresztül is. Így maximalizálni tudjuk a kijutatott tápanyag mennyiség felhasználását. Éppen ezért rendelje meg most a megfelelő mennyiségű Rokohumin lombtrágyát és biztosítsa a növényzetének a megfelelő tápanyag mennyiséget a növekedéshez. Megrendeléshez kattintson ide.

Kijuttatáshoz pedig érdemes permetező drónok használatát igénybe venni. Mivel ezzel a taposási kár mértékének csökkentése mellett a kijuttatás költségeit is csökkenteni tudjuk. Drónos kijuttatással kapcsolatosan kérdése lenne, akkor kérjen szakmai tanácsot vagy ajánlatot az ISM Tech csapatától.

Éppen ezért ne habozzon, rendelje meg most a Rokohumint és biztosítson stabil alapot és magasabb termény hozamot. 

Megrendelés leadása itt: https://organic-life.hu/megrendeles/

Vagy kérdés esetén keresse kollégánkat a ‭+36 70 617 6556‬-os számon.