fbpx

– Mióta foglalkoznak drónos permetezéssel?

Az ISM Technology hazánkban elsőként kezdte el a mezőgazdasági permetező drónokkal való kutatást és fejlesztést. 2017 óta több, mint 15 ezer kísérleti felszállást és 10 ezer hektárnyi föld lepermetezését hajtottunk végre. Mindezt annak érdekében, hogy a permetező drón technológia hatékony és jövedelmező legyen az országnak, a gazdának és a szolgáltatónak.

– Önök szerint miért van szüksége Magyarországnak a drónos permetezésre?

– Számításaink szerint hazánkban, a permeteződrónok éves szintem 100 Mrd forintos nagyságrendű hozzáadott értékkel járnak, mely érték a gazdák zsebében realizálódik, ami a nemzetgazdaság és az agrárium fejlődése érdekében nagyon fontos nézőpont! A hagyományos szántóföldi permetezéssel ellentétben a permetező drón nem tapossa le a terményt, így nincs taposási kár. Ezzel eleve nő a terméshozam 5–20%-kal. A drónokkal a felázott talaj növénykultúrája gyorsan és hatékonyan kezelhető, így például a gombaölő szerek kijuttatása szempontjából kulcs fontosságú időzítés valósítható meg. De az sem elhanyagolható, hogy a drónokkal lehet kezelni a belvizes területeket is, ami hazánkat jelentősen érinti, területeink körülbelül 52%-át.

A drónos permetezés lehetővé teszi a magas és zárt állományok permetezését is, amik földi eszközökkel már kezelhetetlenek.

– Mi kell ahhoz, hogy széleskörben elfogadott legyen a drónos permetezés?

– A drónoknak mindenekelőtt piacképeseknek és megbízhatóknak kell lenniük, fel kell venniük a teljesítmény versenyt a náluk jóval nagyobb és hússzor drágább hidas permetezőkkel. A permetszert pedig maradéktalanul, egyenletesen és pontosan ki kell juttatniuk ahhoz, hogy a permetezés hibátlanul teljesítve legyen. Miután a drónos permetezés egy kiváló, hatékony és rendkívüli módon megtérülő mezőgazdasági módszer, a cél a megismertetése a gazdákkal és a szélesebb közönséggel.

– Mennyire valósulnak meg az elvárások a gyakorlatban?

– Ha csak az ISM Tech 5 évnyi munkájából indulunk ki, több, mint 10 ezer hektárnyi tapasztalatunk van és több, mint 300 partnernek állunk szolgálatában, akik évről évre számítanak ránk. Fel tudjuk venni a versenyt akár a hidas traktorral és képesek vagyunk akár napi 120 hektár lepermetezésére, így kijelenthetjük azt, hogy a technológia elsőrangúan működik a gyakorlatban.
Ennek ellenére sajnos sok gazdától hallottuk, hogy vannak olyan drónos szolgáltatók, akik nem juttatják ki a megrendelt összes permetszert, illetve naponta csak 20-40 hektár a teljesítményük. Ilyen kondíciókkal a gazdának nem éri meg alkalmazni a drónos technologiát, mert nem csak lassú a munkavégzés, de pontatlan is. Az arányok közt már a deciliter eltérés is nagyban befolyásolja a munka eredményét. Márpedig, ha a szolgáltatónak nincs jó hektár teljesítménye és nem megfelelő a munka minősége akkor nem hívják vissza permetezni, és előbb-utóbb csődbe fog menni. És ez az egész technológia megítélésére rányomja a bélyegét.

– Mi kell ahhoz, hogy 40 helyett 120 hektár legyen a napi teljesítmény – és mindez hibátlanul?

– Ha élhetek egy képzavarral, ez egy „technikai sport”. A világ legjobb pilótája sem elég, ha nincs mögötte egy jó csapat, egy modern technológia, és természetesen egy megkérdőjelezhetetlen de rugalmas tudás, mely nyitott a fejlődés követésére miközben a bevált alapértékeket készség szinten és üzemvitelszerűen használja.

– Akkor a pilótákkal van a baj?

– Nem, senkitől sem várhatjuk el azt, hogy drónpilótának szülessen. Ez egy szakma, amit meg kell tanulni. Erre két út van: az első, amit mi is bejártunk, hogy a tapasztalatinkból, hibáinkból és az eredményeinkből tanulunk, optimalizálunk, kutatunk és fejlesztünk. Mi így halmozunk fel tudást már 2017 óta. A másik út egy olyan oktatáson részt venni, ahol ezt a tudást átadják. A jó pilótaság kulcsa a jó pilótaképzés a hiteles felkészítés.

– Az általános hazai drónpilóta oktatás képes-e átadni a szükséges tudást és gyakorlatot?

– Bárcsak teljes bizonyossággal mondhatnánk, hogy igen, de sajnos a cégünknél jelentkező piaci igényből tapasztaljuk és partnereinktől halljuk, hogy hazánkban a mezőgazdasági drónos tanfolyamok nem nyújtanak kellő tudást, szakmai ismeretet és gyakorlatot a hiteles és megbízható munkavégzéshez.

– Mi ennek az oka?

– Az, hogy az oktatást olyan cégek végzik, akiknek nem a drónos permetezés hiteles elterjesztése a valós küldetésük, sokkal inkább a drónok, ill. az ezekhez kapcsolódó különböző szolgáltatások értékesítéssel. Így az oktatás inkább egy kiegészítő melléktermék, amivel könnyebben el lehet adni a permetező drónokat. A probléma az, hogy nincs még kellő szakmai tapasztalat és kutatás és ezek a cégek nem is törekszenek erre. Ott a résztvevők az alapokat el tudják sajátítani, amiből tovább lehet építkezni, de nem lesz meg a rálátásuk, rutinjuk, önbizalmuk – és etikájuk, és biztosan nem fogják hitelesen elvégezni a növényvédelmi feladatokat, a küldetésük valódi célját.

– Az ISM Tech át tudja adni ezt a tudást?

– Meggyőződésünk, hogy aki elvégzi képzésünket, készen fog állni speciális agrár műveletek elvégzésére és annak minden velejárójára.
Olyan partnerrel dolgoztuk ki a képzési koncepciónkat, akinek ugyanolyan fontos a hitelesség, a hatékonyság és a biztonságos munkavégzés, mint nekünk. A hazai palettán megtaláltuk azt a csapatot, akik releváns ipari tapasztalatokat szereztek mind szolgáltatások, mind képzés területén nem csupán itthon, hanem külföldön is. Ők a KU-ME Invest Kft. DoubleRingWings divíziója. Az itthoni viszonylatban egyedi az oktatási kínálatuk, olyan biztos alapképzést nyújtanak, amelyre a későbbiekben lehet építeni a speciális ismereteket. Ipari, biztonságtechnikai és merevszárnyas drónpilóta oktatásuk egyedülálló a szegmensben. A mezőgazdaság területén pedig a korábbi remek együttműködésünk alapján adott volt, hogy velük együtt dolgozzuk ki az agrár képzésünket. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem hiszünk a gyakorlat nélküli képzésekben és abban sem, hogy egy növendéknek minden áron le kell vizsgáznia. Nálunk a valóban kompetencia alapú bizonyítvány szerezhető meg. Célunk ezzel, hogy egy minőségi standardot állítsunk be a képzési és a munkaerő piacon egyaránt.
Képzésünkön neves növényorvosunk oktat, valamint az ország legtapasztaltabb pilótái adják át a tudást.

A legtöbb leendő drón pilótának nincs agrár múltja, ezért is nagy hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági ismertekre (pl. talaj, növények), növényvédelmi ismeretekre és az agrár-kommunikációra. A drónok szerkezeti felépítésével és a fúvókák működésével kiegészülve ezek a témák alkotják az elméleti részt, ami körülbelül egy-harmad része a képzésnek. Ezt követi a gyakorlati képzés, ahol 5 évnyi tapasztalatunkat adjuk át. Itt a leendő pilóták elsajátítják a készségszintű drón használatot, akár egyszerre két drónnal, megtanulják felismerni a különböző helyzeteket, hogy meg tudják hozni a helyes döntést, biztonságosan, pontosan és gyorsan ki tudják juttatni a különböző növényvédőszereket, tápanyagokat.

– Miért fektetnek ilyen nagy hangsúlyt a gyakorlatra?

– Tapasztalatink azt bizonyítják, hogy a gyakorlati oktatásban résztvevők sokkal pontosabban és gyorsabban tanulnak, ez erre a szakmára hatványozottan igaz. Tanfolyamunk gyakorlati része a valós helyszínen, a valós munkát bemutatva a szántóföldön zajlik. Ezek kiscsoportos, személyre szabott, interaktív foglalkozások, ahol alkalom nyílik a drónozás minden gyakorlati részének körüljárására, a problémakezelés elsajátítására. Sok kérdés jöhet elő, a tanulók kérdezhetnek, megvitatjuk, megmutatjuk, a hallgatók ki is próbálják, gyakorlatoznak. Fontosnak tartjuk a rutin átadását, ezzel meggyorsítva a munkát és csökkentve a hibalehetőségeket.

– Egy jó pilóta akkor elegendő a 120 hektáros teljesítmény eléréséhez?

– Nem, ez még önmagában nem teljesen elegendő. A nagy teljesítményű és megbízható drónok, valamint a jó minőségű, környezetbarát tápanyagaink és növényvédő szereink mellett rendszerünk kulcsfontosságú eleme a P.E.A.R.L. nevű digitális keverőrendszer. Ez a rendszer forradalmasítja a permetszer előkészítését, bekeverését, adagolását, tárolását és kijuttatási paramétereit. Radikálisan meggyorsítja a munkafolyamatokat, pontos, megbízható és lekövethető munkavégzést tesz lehetővé. Ennek a kezelésére nagy hangsúlyt fektetünk képzésünkön.

– Kiket várnak képzésükön?

– Sok szeretettel várunk mindenkit, aki már elvégzett valamilyen drónos tanfolyamot, és tudását, gyakorlatát szeretné tovább fejleszteni, elmélyíteni és tökéletesíteni annak érdekében, hogy valóban megbízható és piacképes lehessen. Várunk továbbá mindenkit, akinek semmilyen korábbi tapasztalata nincs, de érkeli a drónpilótaság és látja benne a hatalmas lehetőséget. A drónos permetezésre ugyanis egyre nagyobb igény van ország- és világszerte. Egy megbízható drónos értéke egyre növekszik, a drónosok előtt egyre szélesebb lehetőségek, egyre jövedelmezőbb megbízások állnak.

A cikk korábbi megjelenése itt olvasható!